Skal du investere i bitcoins?

Et af de helt store spørgsmål, der er forbundet med bitcoins, er naturligvis om man skal investere i dem. Det er dog også et spørgsmål, der ikke findes en enkelt svar på. Ligesom aktier kan gå op og ned i kurs, kan prisen på bitcoins naturligvis gøre det samme. Forskellen på aktier og bitcoins er dog hastigheden, det typisk sker med. For mens aktier (i de fleste tilfælde) stiger eller falder i et rimelig moderat tempo, kan det ske mere eksplosivt med kryptovaluta.

Det betyder naturligvis, at man kan tjene rigtig mange penge lynhurtigt. Modsat betyder det selvsagt også, at man kan tabe rigtig mange penge lynhurtigt. Går du til en investeringsrådgiver, er der ikke den store tvivl om, at du vil blive anbefalet at holde dig langt væk. Der er ikke de samme reguleringer på markedet for kryptovaluta, som der er på markedet for aktier, obligationer og lignende. Det er en af grundene til, at de netop kan stige og falde så voldsomt, som det er tilfældet.

Vi så et kæmpe opsving på især bitcoins sidste år, og der var mange der tjente både millioner og milliarder på det opsving. Der er naturligvis en del investeringsrådgivere, der sidder tilbage med røde ører, hvor de har rådet til ikke at investere. Samtidig sidder der nogle mennesker, der kan takke deres rådgivere for ikke at være gået bankerot, da den tabte det meste af sin værdi igen.

Der kommer med stor sandsynlighed et kæmpe opsving igen, men hvornår det kommer, er umuligt at spå op. Markedet for kryptovaluta er svært at spå om, også sværere end aktiemarkedet. Det kan være en god ide at investere i kryptovaluta nu, hvor kursen er rimelig lav – men det er givetvis ikke en god ide at satse alt på denne form for investering. Lad det istedet være krydderiet på din portefølje af investeringer.

Det kan være den x-faktor der gør det lidt sjovere at investere. De fleste der investerer kan godt lide at have et par rebeller mellem de sikre – og her passer bitcoins fantastiske ind.

Er bunden nået for bitcoins?

Hvis du har fulgt bare en lille smule med, så har du nok også set at værdien på bitcoins er raslet ned over en længere periode. Faldet har været meget stort, omend det har stabiliseret sig en del over de sidste uger.

Det er heller ikke meget kryptovalutaen fylder i medierne for tiden, da det tydeligvis var sjovere at skrive om de gigantiske stigninger der, og nu hvor nyhedsværdien er forsvundet, er interessen også.

Når der er mindre interesse, er der også i sagens natur færre der interesserer sig for det, og så bliver efterspørgslen også mindre, hvilket naturligvis har fået værdien til at falde voldsomt. Det helt store spørgsmål, som mange står med nu, er naturligvis om bunden er nået, og de stiger igen, eller de bliver ved med at falde.

Det er naturligvis svært at spå om, men faktum er dog, at der ikke er meget der peger i retning af, at der skulle være stigninger på vej. Generelt er der meget stille fra spekulanter og de store kryptovalutabørser rører heller ikke meget på sig, hvilket godt kunne tyde på, at vi ikke har set bunden endnu.

Hvis du går med overvejer om at investere om håber på et nyt opsving, så er vores bedste råd, at du lader vær i første omgang. Jordan Belfort (som man nok vil kende i Leonardo DiCaprio udgaven i  The Wolf of Wall Street), har tidligere udtalt sig meget kritisk og forudset at valutaen helt vil krakke i en nær fremtid.

SÅ galt går det næppe, men det er meget tænkeligt, at den skal endnu længere ned og vende, inden der eventuelt kommer et opsving igen. Problemet ligger nu i, at der er mange der har set hvor hurtigt den kan falde, og derfor er blevet mere bange, da det tydeligvis ikke kun går en vej.

Bitcoinens historie

 Der findes i dag op til flere kryptovalutaer, men bitcoins var en af de første der blev introduceret, hvilket nok også er grunden til, at det lige præcis er bitcoin, der er slået igennem. Det blev opfundet af Satoshi Nakamoto, der er anonym og et synonym, og hvem der reelt står bag det vides derfor ikke.

Han offentliggjorde sin opfindelse tilbage i 2008, det er altså med andre ord en valuta der ikke har ti år på bagen. I 2009 udgav han systemet og åbnede op for peer-to-peer systemet, hvilket gjorde det muligt at handle med bitcoins.